Арменският министър-председател Никол Пашинян обвини косвено Русия и директно Беларус, че са

...
Арменският министър-председател Никол Пашинян обвини косвено Русия и директно Беларус, че са
Коментари Харесай

Пашинян обвини Путин и Лукашенко в опит да унищожат Армения

Арменският министър-председател Никол Пашинян обвини индиректно Русия и непосредствено Беларус, че са помогнали на Азербайджан да се приготви за войната в Нагорни Карабах през 2020 година Припомняме, че Баку завладя територията с десетки хиляди етнически арменци население през предходната година, откакто така наречен съветски миротворци в района не ги стопираха по никакъв метод.

Беларуският диктатор Александър Лукашенко заяви, че той и президентът на Азербайджан Илхам Алиев са разговаряли преди войната в Нагорни Карабах през 2020 година и са стигнали до заключението, че Баку може да победи. Лукашенко също по този начин е посетил Физули и Шуша - две селища, които азербайджанските сили са взели под надзор по време на войната преди 4 години.

Пашинян реагира на изказването на беларуския президент по време на сесия за въпроси и отговори сред Националното заседание на Армения и арменското държавно управление. Той съобщи, че Лукашенко е споделил на глас „ това, което се пробва да каже метафорично на Армения от четири години “.

Пашинян добави, че знае за най-малко две страни членки на Организацията на Договора за групова сигурност (ОДКС), които „ са взели участие в подготовката на войната през 2020 година “. Също по този начин съобщи, че задачата на Азербайджан във войната е била да унищожи „ самостоятелната страна Армения “, цитиран от локалните медии.

Намекът на Пашинян, че Русия е помогнала на Азербайджан да се приготви за войната в Нагорни Карабах и по този метод е подкрепила задачата на Баку да унищожи Армения, е част от непрекъснатите му рецензии към Москва в последно време. Влошаването на руско-арменските връзки е реалност и Пашинян се пробва да отдалечи Армения от политическите връзки и връзките в региона на сигурността с Кремъл.

Арменският министър председател се срещна с иранския висш водач Али Хаменей и с краткотрайния президент Мохамед Мохбер на 22 май. Това демонстрира, че Иран, който е главен съдружник на Русия, може би има намерение да продължи да поддържа позитивни връзки с Ереван, написа американският мозъчен концерн Институт за проучване на войната (ISW).
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР